beansua

Найкращий гайд з приготування бобових

Квасоля — один з найдивовижніших продуктів, який ми можемо їсти. Ці боби насичують, багаті білком та є ситним доповненням до багатьох страв. Квасоля економічна, особливо якщо купуєте сушені боби. Вони прості в приготуванні та в зберіганні. Квасоля відрізняється високою універсальністю і може бути використана для тушкованих страв, супів та десертів. Якщо говорити про сорт — існує багато видів квасолі, кожна з яких має свій смак та текстуру — адзукі, чорний чорнобривський горох, каннеліні, фава, гарбанзо, нирка, темно-синя квасоля, пінто та соя.

Хоча консервована квасоля зручна (я завжди тримаю вдома кілька банок моєї улюбленої), приготування сушених бобів є оптимальним. Багато консервованих бобів містять натрій і консерванти, а свіжа квасоля не тільки здоровіша, але й на смак дивовижніша. Якщо ви знайдете ідею приготування квасолі залякуючою через замочування та час, який потрібно, читайте далі. Це не так складно, як ви могли б подумати. Дізнайтеся всі поради та рекомендації в цьому посібнику з приготування ідеальної квасолі.


1. Промийте і повторіть


Перш ніж готувати квасолю, потрібно знати, скільки ви хочете зробити. Як правило, з одного фунта (приблизно 450 грамів) сушеної квасолі (приблизно 2 склянки) вийде 5-6 склянок вареної квасолі. Одна чашка сушеної квасолі дає приблизно 2 ½ -3 склянки вареної квасолі. Зробіть більше, ніж потрібно для одного рецепта, і заморозьте зайві боби в кількості 1- або 2 склянки. Потрібно добре промити квасолю прохолодною водою, щоб позбутися від пилу та бруду.


2. Замочувати квасолю чи ні?


Взагалі, не потрібно замочувати квасолю, але ви, мабуть, захочете. Замочування квасолі скорочує час варіння, особливо це стосується старих сушених бобів. Це також допомагає квасолі приготуватися рівномірно. Сочевицю і роздрібнений горох не потрібно замочувати. Існує два способи замочування: метод на ніч і метод швидкого замочування. Якщо у вас є час, замочуйте ніч, але якщо немає, допоможе швидкий метод.
Метод замочування на ніч: після того, як ви промили квасолю і перебрали, покладіть іі у велику миску. Наповніть миску достатньою кількістю холодної води, щоб покрити квасолю на 2 дюймів. Дайте квасолі настоятися 8 годин або протягом ночі, якщо це можливо. У теплу погоду дайте квасолі постояти в холодильнику. Зварити.
Швидкий спосіб замочування: після того, як ви промили і перебрали квасолю, покладіть їі у великий горщик. Наповніть горщик достатньою кількістю холодної води, щоб покрити квасолю на 2 дюйми (50 мм). Доведіть рідину до кипіння, а потім зніміть з вогню. Дайте квасолі постояти 1-2 години. Зварити.


3. Додайте аромат


Ви можете ароматизувати боби, поки вони варяться у воді. У горщику, в якому ви плануєте приготувати квасолю, покладіть трохи нарізаної цибулі, моркви, селери та часнику та трохи оливкової олії. Потім додайте квасолю і воду для варіння. Або додайте ароматизатор у воду з квасолею. Використовуйте улюблені трави та спеції, як чебрець, орегано та лавровий лист. Однак не додавайте солі або будь-якої кислоти до тих пір, поки квасоля здебільшого не звариться. Вони можуть перешкоджати процесу готування.


4. Приготування: плита


Для приготування квасолі на плиті вам не потрібні будь-які модні прилади. Помістіть замочену і злиту квасолю у великий горщик з важким дном і додайте достатньо прохолодної води, щоб покрити їх дюймом ( 25 мм) або двома (приблизно 3 склянки води на чашку сушеної квасолі). Доведіть воду до кипіння і очистіть від сміття, що потрапляє на поверхню. Зменшіть нагрівання до кипіння. Накрийте горщик і варіть, періодично помішуючи, поки квасоля не стане м’якою. Час може бути від 30 хвилин до 2 годин, залежно від квасолі. Додайте більше води, якщо потрібно, щоб квасоля не занурилася. Коли квасоля буде ніжною, злийте воду і насолоджуйтесь.


5. Часи приготування


Час, який потрібно, щоб квасоля стала ніжною, залежить від типу квасолі, а також від того, наскільки свіжа квасоля. Ось приблизний час для квасолі, попередньо замоченої протягом 8 годин:
Сочевиця: 20-30 хвилин (замочування не потрібно)
Розділений горох: 45 хвилин до 1 години (замочування не потрібно)
Адукі, Анасазі, Велика Північна: 1 - 1 ½ години
Чорний, Ліма, ВМС, Пінто: 1 ½ - 2 години
Каннелліні, Гарбанцо, нирки: 2 - 2 ½ години
Соя: 3 години


6. Приготування: повільна плита і скороварка


Квасолю можна також готувати і в скороварках. Для приготування квасолі в повільній плиті: в повільну плиту помістіть замочену і злиту квасолю і додайте 5 склянок окропу. Накрийте кришкою і варіть, поки квасоля не стане м’якою. Залежно від типу квасолі, це може зайняти від 2 до 4 годин. Плити під тиском можуть значно скоротити час, необхідний для варіння квасолі. Покладіть замочену і злиту квасолю в скороварку. За бажанням додайте будь-які ароматичні речовини, разом з 3 склянками води і 1 ст. олії на кожну чашку квасолі. Не наповнюйте скороварку більш ніж на половину. Закріпіть кришку і доведіть високий тиск при сильному нагріванні. Зменшіть тепло до найнижчої поділки , яка підтримує високий тиск. Варіть квасолю 2-15 хвилин, залежно від типу квасолі. Дозвольте тиску звільнитися природним шляхом. Якщо квасоля не ніжна, поверніть плиту на високий тиск і готуйте ще 2 хвилини і знову відпустіть тиск. Повторюйте, поки квасоля не стане м’якою.


7. Рецепти


Тепер, коли у вас є всі поради, необхідні для приготування власних бобів, що ви зробите з ними? У нас є багато ідей, щоб поділитися з вами: лише зазирніть у відділ з рецептами на нашому сайті. Або ж завантажте книгу рецептів з квасолі у наших друзів із Здорово Їмо! Або ж перегляньте оце відео-підбірку різних страв із консервованої квасолі. 

Як тільки ви почнете готувати власні боби, обіцяємо, ви їх так полюбите, що більше ніколи не зможете купувати консерви. Розважайтеся та спробуйте кілька видів квасолі, яку ви ніколи не куштували. Відтепер ви будете готувати всілякі боби кожен день. 

Джерело: https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-guide-for-cooking-perfect-beans/